Ptáci

Chtěli byste si pořídit domácího mazlíčka, ale vůbec nevíte jakého? Možností máte několik. Mohli byste si koupit psa, kočku, rybičky, chameleona a na výběr je toho ještě víc. Dále mě napadlo, co si takhle pořídit nějakého ptáka? Popřemýšlejte, zda byste si pořídili jednoho anebo byste zvolili nějakou zahradní voliéru při rostlinách. Záleží také na tom, jaký druh ptactva byste si pořídili. Někteří totiž potřebují pořád teplé prostředí a někteří vydrží i zimy, protože ve svém přirozeném prostředí žijí ve velkých nadmořských výškách.

papoušek

Pojďme si představit pár papoušků!

Neoféma tyrkysová

Tito papoušci dorůstají do délky 20 cm a žijí průměrně 12 let. Mají velice pěkně pestré zbarvení několika barev. Samice jsou ale méně pestré a poznáme je podle zelenějšího bříška a modrých fleků okolo zobáku. Samci bývají pestřejší a mívají na sobě více žluté mutace a červené fleky na křídlech.  Živí se trávními semeny a několika druhů zrnin s kukuřicí. Pokud si domů pořídíte několik párů, neměli byste je nechávat u sebe, protože by mezi sebou neustále bojovaly. Taktéž nově narozená mláďata odstavte hned, jak se budou sama schopna živit, protože by je otec sameček mohl napadnout.

barevný pták

Rozela penant

Rozela penant narozdíl od své příbuzné rozely pestré dorůstá do větší délky a to do 36 cm a žije také více let než rozela. Pohlaví těchto ptáků z Austrálie nelze snadno rozlišit, samci však mívají obvykle menší hlavičku.  Zbarvení těchto papoušků bývá většinou zelené, ale některé rozely jsou i červené. Dávejte mu proso, slunečnicová semena, zelené krmení a přidejte také jablko. Rozely si nejlépe pořiďte jako mláďata, protože je tak lépe vychováte. Samci bývají dosti agresivní a útočí i na samičky. Může se také stát, že rodiče budou trhat mláďatům peří. Jejich peří by se mělo proto posypat práškem z aloe a to rodiče odradí.